Интересни факти за Северна Македонија

Карта на Северна Македонија
Карта на Северна Македонија

 • Политички систем: Парламентарна Република.
 • Главен град: Скопје.
 • Вкупна површина: 25 713 км2.
 • Население: 2 114 550.
 • Валута: Македонски денар (МКД).
 • Државен празник: 2 август
 • Временска зона: UTC+1 (средноевропско време)
Знамето на Северна Македонија
Знамето на Северна Македонија
 • Телефонски код: + 389
 • Општ итен повик: 112
 • Полицијата: 192
 • Противпожарна единица: 193
 • Брза помош: 194
 • Патна помош (АМСМ): 196
 • Центар за управување со кризи: 195

Информациите се предмет на промена и затоа не се гарантирани.

Карта на главните патишта во Северна Македонија
Карта на главните патишта во Северна Македонија

Информациите се предмет на промена и затоа не се гарантирани.

Железничка мапа на Северна Македонија
Железничка мапа на Северна Македонија

 • Сè уште се планира линијата Куманово-Бугарија.
 • Вон сообраќај е линијата Бакарно Гумно – Демир Хисар – Супотница
 • Битола-Кременица-Грција е вон сервис

Политичкиот систем во Северна Македонија

Политичкиот систем во Северна Македонија е парламентарна демократија со повеќепартиски систем. Тоа значи дека парламентот игра важна улога во формирањето на владата и има неколку политички партии застапени во парламентот.

Претседателот

Претседателот на Северна Македонија се избира со директно гласање на народот на секои пет години. Премиерот и министрите ги именува Националното собрание и мора да бидат потврдени од претседателот. Пратениците исто така се избираат на секои четири години со директно гласање на народот.

Собранието

Парламентот на Северна Македонија, познат и како Народно собрание, е врховното законодавно тело во земјата. Се состои од 120 членови кои се избираат на секои четири години. Парламентот има задача да носи закони, да го одобрува буџетот и да ја надгледува владата.

Извршната власт

Извршната власт во Северна Македонија ја сочинуваат премиерот и неговите министри. Владата е одговорна за спроведување на законите и прописите, администрирање на јавните услуги и извршување на други должности неопходни за правилна администрација на земјата.

Судството во Северна Македонија е независно и се состои од судови на различни нивоа. Највисокиот суд во државата е Уставниот суд, кој ја разгледува уставноста на законите и прописите и донесува одлуки поврзани со толкувањето на уставот.

Административни поделби на Република Северна Македонија

Република Македонија е поделена на 8 статистички региони кои се користат за правни и статистички цели. Регионите се: Источен, Североисточен, Пелагониски, Полошки, Скопски, Југоисточен, Југозападен и Вардарски.

Земјата е поделена и на 84 административни општини (opštini; sing. opština), при што општината може да се спореди со област или округ.

10 од овие општини го сочинуваат градот Скопје: Аеродром, Бутел, Центар, Чаир, Гази Баба, Ѓорче Петров, Карпош, Кисела Вода, Сарај и Шуто Оризари.

Генерално, политичкиот систем во Северна Македонија се заснова на претставничка демократија каде што граѓаните на земјата избираат свои претставници, кои потоа работат во парламентот и владата за да ги застапуваат интересите на земјата и нејзините граѓани. Судството е независно и обезбедува почитување на законот и уставните принципи.

Географија на Северна Македонија

Северна Македонија на различни јазици
Северна Македонија

Северна Македонија е мала балканска земја опкружена со Србија, Албанија, Грција и Бугарија. Главен град е Скопје, град со богата историја и изобилство на знаменитости. Најзападната точка на земјата е граничниот триаголник со Албанија и Косово, додека најсеверната точка е планината Голем Кораб, највисоката планина во Северна Македонија со 2.764 метри. Најисточната точка на земјата е планината Кожуф, додека најјужната точка е на границата со Грција.

Покрај Скопје, најголеми градови во Северна Македонија се и Битола, Куманово, Прилеп, Тетово и Охрид, град на брегот на Охридското Езеро, кое е едно од најдлабоките и најстарите езера во Европа. Северна Македонија е исто така богата со планини и венци, вклучувајќи ги Шар-Планина, Осоговскиот масив и планината Пелистер во Националниот парк Пелистер, еден од најубавите и најпознатите национални паркови во земјата.

Географијата на Северна Македонија се карактеризира со голема разновидност, од високи планини и длабоки долини до езера и реки. И покрај тоа што е мала земја, Северна Македонија има многу да понуди и е единствена дестинација на Балканот.

климата

Северна Македонија се наоѓа на интерфејсот помеѓу две главни климатски зони, Медитеранот и континенталната. Од време на време воздушните маси ги пробиваат планинските бариери на север и југ, носејќи со себе драматично контрастни временски обрасци; Пример за тоа е студениот северен ветер познат како вардарец.

Севкупно, климата е умерена континентална: просечните температури во јануари се околу 0 °C и се зголемуваат до 20 до 25 °C во јули. Годишните врнежи се релативно слаби и се движат од 500 до 700 mm (20 до 28 инчи). Врнежите од помалку од 25,4 mm (1 инч) во најсушните месеци (јули-август) се искачуваат на речиси 100 mm (4 инчи) во октомври-ноември. Разликите во локацијата и релјефот може да резултираат со значителни климатски разлики, при што источните области имаат тенденција да имаат поблаги зими и потопли, посува лета, додека западните (попланински) региони доживуваат поостри зими.

Инфраструктура на Северна Македонија

Инфраструктурата во Северна Македонија е значително подобрена во последниве години, но сè уште има предизвици што треба да се решат. Во однос на транспортните системи, земјата направи голем напредок, особено во развојот на автопатиштата и модернизацијата на железничката мрежа. Ова придонесе за подобрување на транспортните врски меѓу различните региони на земјата и поврзувањето со меѓународните коридори.

Комуникациските мрежи исто така се подобрени, при што широкопојасните врски станаа почести и мобилните мрежи достапни на национално ниво. Овие случувања и помогнаа на Северна Македонија да стане атрактивна дестинација за инвеститорите бидејќи сега е полесно да се прави бизнис во регионот и да се остане поврзана со светот.

Инфраструктурата за канализација и вода во Северна Македонија, исто така, постигна напредок, особено во градовите како Скопје, каде што се инсталирани нови канализациони системи за да се намали загадувањето на животната средина и да се подобри јавното здравје. Квалитетот и достапноста на водата исто така се подобрија, што им помогна на жителите на земјата да живеат побезбеден и поздрав живот.

Училишниот систем во Северна Македонија постигна значителен напредок во последните години, особено во однос на пристапот до образование за децата од семејства со ниски приходи и интеграцијата на децата со попреченост. Постои широк спектар на образовни институции кои се движат од јавни училишта до приватни училишта и меѓународни училишта.

Севкупно, Северна Македонија постигна значителен напредок во развојот на својата инфраструктура во последниве години. Иако сè уште има предизвици, особено во руралните области, постојат многу знаци дека земјата е на пат да создаде модерно, ефикасно и добро поврзано општество кое им служи на потребите на своите граѓани.

Степен на развој на секој сектор

Автомобилскиот сектор се развива динамично и е од големо значење за економијата на земјата.

ИКТ индустријата е најбрзо растечкиот сектор во македонската економија и игра важна улога во економијата бидејќи создава работни места и генерира извоз. Најголемиот сегмент на ИКТ пазарот во Северна Македонија е хардверот со 55%. ИКТ услугите се вториот по големина сегмент со 30%, а софтверот сочинува 15% од пазарот на ИКТ.

Агробизнисот во земјата е еден од најбрзо растечките сектори, со раст од над 10% во последните години.

Агробизнисот и преработката на храна се еден од најважните сектори на економијата во земјата. Речиси 435 500 членови на населението го остваруваат целиот или дел од својот приход од земјоделски активности. Во декември 2020 година просечната бруто-месечна плата во овој сектор изнесуваше 524 евра. Земјоделскиот сектор е поддржан од добро развиен образовен систем со 7 земјоделски факултети. Покрај тоа, средни училишта со земјоделско-шумарска гранка има во 10 градови во земјава.

Производството на свежо овошје и зеленчук учествува со 45,8% од земјоделското производство во земјава и е извозно ориентирано. Речиси 80% од производството се извезува како свежо, конзервирано или преработено.

Прехранбената индустрија во земјата се состои од 50 компании со капацитет за преработка од околу 180.000 тони овошје и зеленчук годишно. Индустријата е извозно ориентирана, повеќе од 80% од производството оди на ЕУ и соседните пазари како свежа стока за понатамошна преработка.

Текстилната индустрија во Северна Македонија е развиена, обезбедува работни места и профит од извозот и е втора по големина индустрија во земјава по металургијата. Секторот за текстил и облека придонесува со 17% од БДП на индустријата и 14% од вкупниот извоз на земјата.

Енергетскиот сектор е една од најважните индустрии во земјата. Развојот на енергетскиот пазар опфаќа натамошна изградба на домашна дистрибутивна мрежа за гас, натамошна либерализација на пазарот на електрична енергија и зголемена регионална соработка во меѓусебното поврзување на мрежите за електрична енергија и гас.

Македонскиот фармацевтски пазар моментално се проценува на над 146 милиони евра годишно, при што земјата увезува над 50 отсто од своите лекови. Нова област во фармацевтската индустрија во земјата е одгледувањето и производството на екстракт од канабис. Северна Македонија е една од ретките земји во светот што има право да одгледува и извезува медицински канабис, што би можело да ја направи земјата претходник на ова поле.

Како земја без излез на море, Северна Македонија е богата со езера и реки и има уникатна клима со медитерански и континентални влијанија која е идеална за производство на вино.

Земјата има регистрирани 99 винарии кои произведуваат нешто повеќе од 100 милиони литри вино годишно, 213 хектари лозови насади одгледувани од околу 20.000 индивидуални производители и неколку големи компании за грозје и вино.

Услови за развој на земјоделството

Земјоделството игра важна улога во економијата на земјата. Тој е трет по големина сектор и е главен придонесувач во извозот. Пченицата, грозјето, тутунот и зеленчукот се меѓу најкултивираните култури во државата Северна Македонија.

Пченицата главно се одгледува на југот и во центарот на земјата, додека култури како пченка и јачмен се одгледуваат низ целата земја. Во земјата годишно се произведуваат околу 378.000 тони пченица, 142.000 тони јачмен и 200.000 тони пченка. Други значајни култури во земјава се доматите, семките од сончоглед, јаткастите плодови и репата.

Република Северна Македонија има една од најголемите шумски површини на Балканот со 950 594 хектари или 37% од вкупната површина. Процентот на високи шуми во вкупната шумска површина е 30%, а на гребенот 70%. Околу 75% од исеченото дрво главно се користи како гориво, особено во индустриската преработка.

Природни извори

Република Северна Македонија е богата со минерали, вклучувајќи вредни минерали како злато, но и железна руда, сребро, бакар, манган, олово и цинк. Оловото и цинкот се едни од најважните и највредните минерали во земјава и се ископуваат во рудниците Саша, Тораница и Злетово.

Република Северна Македонија е главен производител на лигнит и има 2,5 милијарди тони резерви. Од 2024 година, сè уште е најважната суровина за производство на електрична енергија. Најголемите рудници за јаглен во земјата се Суводол и Осломеј со вкупен капацитет од околу 7 милиони тони годишно.

Република Северна Македонија има наоѓалишта на железна руда, челик, никел и сребро расфрлани во различни региони како Скопје, Живојно и Мариово, но овие минерали ги има во ограничени количини.

Во Северна Македонија има неколку наоѓалишта на бакар и злато, од кои повеќето се уште се истражуваат. Македонија има вкупна резерва од приближно 79.030 килограми злато и 510 милиони тони бакар.

Лигнит и антрацит: Наслаги на лигнит главно се наоѓаат во Пелагонискиот и Осломејскиот басен, додека наоѓалиштата на антрацит се наоѓаат во Кратовскиот регион. Јагленот се ископува преку отворени и подземни методи и првенствено се користи за производство на електрична енергија и индустриска употреба. Јагленот е важен извор на енергија (2023) за Северна Македонија и игра клучна улога во производството на електрична енергија и индустриското производство.

Златото се ископува првенствено во речните корита и планинските венци кои содржат богати златни вени. Златото се екстрахира преку рударски и преработувачки процеси со користење на најсовремени технологии.

Фосфор: Наслагите на фосфор се наоѓаат во различни региони во земјата, вклучувајќи го Пелагонискиот басен и Тиквешкиот басен. Депозитите на фосфор се развиваат преку процеси на рударство и екстракција за да се обезбедат суровини за хемиската индустрија. Фосфорот е незаменлива компонента на ѓубривата и игра суштинска улога во земјоделството во Северна Македонија, како и во другите индустриски апликации.

Бакар: наоѓалишта на бакар може да се најдат во различни региони во државата, вклучително и околината на Радовиш и Велес. Бакарот се ископува преку рударски и преработувачки процеси за производство на бакарна руда за металопреработувачката индустрија. Бакарот е важен индустриски метал и се користи во различни индустрии како електроника, градежништво и транспорт. Тоа придонесува за економскиот развој на Северна Македонија.

Железо: Наслаги на железо може да се најдат во различни региони во земјава, особено околу Куманово и Велес. Екстракцијата на железо се случува преку процеси на рударство и бенефицијација за производство на производи од железо и челик за индустријата. Железото е основен градежен блок за индустриски развој и инфраструктура и се користи за различни апликации за обработка на метали.

Манган: Наслаги на манган главно се наоѓаат околу Прилеп и Крива Паланка. Манганот се ископува преку рударски и преработувачки процеси за производство на манганова руда за металопреработувачката индустрија. Манганот главно се користи за производство на легури на челик и затоа е од големо значење за металопреработувачката индустрија во Северна Македонија.

Цинк: Наслаги на цинк може да се најдат во различни региони во државата, вклучително и околината на Кавадарци и Неготино. Цинкот се ископува преку рударски и преработувачки процеси за производство на цинкова руда за металопреработувачката индустрија. Цинкот е важен индустриски метал кој се користи во различни апликации, вклучувајќи галванизација, производство на батерии и легури.

Езера во Северна Македонија

Северна Македонија е земја позната по своите живописни езера. Трите најголеми езера во државата се Охридското Езеро (41,1167°СИ, 20,8000°И), Преспанското Езеро (40,8625°СИ, 21,0533°И) и Дојранското Езеро (41,2316°СИ, 22,7096°И).

Охридското Езеро е најголемото и најпознатото езеро во Северна Македонија. Исто така е едно од најстарите езера во светот и е прогласено за светско наследство од УНЕСКО. Популарната туристичка дестинација, Охридското Езеро нуди неверојатна позадина на кристално чиста вода и околните планини. Езерото е исто така богато со биодиверзитет и е дом на многу ендемични видови.

Преспанското Езеро е второто по големина езеро во Северна Македонија и се наоѓа на границата со Грција и Албанија. Езерото е од големо значење за регионот бидејќи е важно живеалиште за многу ретки животински и растителни видови. Преспанското Езеро е исто така важно место за птиците преселници и нуди прекрасна глетка со планини како позадина.

Дојранското Езеро е трето по големина езеро во Северна Македонија и се наоѓа на границата со Грција. Езерото е важно место за риболов и исто така одигра значајна улога во историјата на земјата. Опкружено со прекрасни планини, езерото обезбедува мирна позадина за сите што го посетуваат.

Генерално, езерата во Северна Македонија се важен дел од природата и културата на земјата. Тие нудат зачудувачки пејзажи и на локалните и на странските туристи и помагаат да се зачува биолошката разновидност.

Секојдневниот живот и општествените обичаи

Како резултат на бугарското наследство, традиционалната кујна на Северна Македонија не се базира само на балканските и медитеранските јадења, туку има и бугарски влијанија. Јадењата со потекло од Бугарија во земјата вклучуваат сарма, шопска салата, алва, боза, ѓувеч и многу други. Македонците уживаат и во други намирници кои се вообичаени во Бугарија, како таратор (јогурт со рендана краставица) и баклава. Македонските специјалитети вклучуваат литеница (сос направен со домат и слатка црвена пиперка), шопска салата (салата од сечкана краставица, кромид и домат со меко бело сирење) и полнети пиперки.

Покрај православните христијански и исламски верски празници, Северна Македонија слави голем број празници поврзани со историјата на земјата со Бугарија, вклучувајќи го и Денот на независноста (8 септември), кој го одбележува денот во 1991 година кога Македонците гласаа за независност од федерална Југославија. Бугарија беше првата земја што ја призна независноста на Северна Македонија.

Македонскиот јазик е бугарски дијалект и е напишан со кирилско писмо, чие потекло датираат од Првата бугарска империја. Комунистичката партија се обиде да го стави македонскиот јазик над бугарскиот со дополнително признавање во 1944 година и отстапување на Северна Македонија на Југославија во 1945 година. Сепак, со распадот на Југославија, украдената историја и руските обиди за национален инженеринг не останаа незабележани.

Темната страна на Северна Македонија

Македонија е земја со турбулентна историја и иако земјата денес постои како независна држава, има темна страна на своето минато. Во периодот на Југославија имаше репресивни мерки против бугарските луѓе кои не се идентификуваа како Македонци. Имаше и закони слични на нацистите за заштита на македонскиот идентитет. Комунистичките владетели создадоа македонски идентитет на сметка на Бугарите и го принудија бугарскиот народ да се нарекува Македонци.

Концентрационите логори

За време на југословенскиот период беа формирани концентрациони логори како Голи Оток и Герово. Овие логори беа користени за репресија на дисидентите и политичките противници. Во овие логори беа заробени и многу бугарски луѓе и мачени и убиени во нехумани услови. Главната причина беше што не сакаа да се нарекуваат Македонци.

Друг ужасен пример за угнетување на Бугарите во денешна Северна Македонија беше затворот Иџирово, каде што многу Бугари беа затворени и мачени. Условите во овој затвор беа нехумани и многу луѓе загинаа како последица на тортурата.

И покрај независноста на Северна Македонија во 1991 година, сè уште има случаи на угнетување и дискриминација на Бугарите во Македонија. Многу Бугари се плашат од националната полиција, која често без причина ги прекршува човековите права.

Генерално, темната страна на историјата на Северна Македонија е важен дел од историјата на земјата и важно е луѓето да бидат свесни за оваа историја. Само со разбирање на минатото можеме да се осигураме дека во иднина можеме да создадеме подобра иднина каде што сите луѓе се еднакви и слободни.

Македонска чест

За време на комунистичкото владеење во Југославија, во Македонија беа донесени закони кои поддржуваа создавање на национален идентитет. Овие закони честопати се носеа на сметка на Бугарите, кои беа принудени да се приспособат на новиот идентитет за да учествуваат во јавниот живот.

Пример за тоа е законот „Македонска чест“ донесен во Југославија во 1974 година. Законот бараше сите жители на Македонија да се идентификуваат како Македонци и да се откажат од својот бугарски идентитет. Секој што одбивал се соочувал со дискриминација и репресија. Владата ја искористи својата моќ за да ги казни оние кои не се прилагодија на новиот идентитет. Многу луѓе останаа без работа или беа отстранети од училиштата доколку одбијат да се идентификуваат како Македонци.

Владата, исто така, спроведе пропагандна кампања за промовирање на новиот идентитет. Во училиштата и на универзитетите се предаваше македонската историја и култура, нагласувајќи ја посебноста на македонската нација. Луѓето беа принудени да ги менуваат своите бугарски имиња и да прифатат македонски имиња за да го истакнат својот идентитет како Македонци.

Имаше полоши последици за оние кои одбија да го променат својот идентитет. Многумина беа однесени во кампови или ставени во домашен притвор. Оние кои го прекршиле законот често биле апсени и мачени.

Севкупно, законот за „Македонска чест“ беше искористен како алатка за угнетување и дискриминација за да се принуди да се создаде нов идентитет. Иако законот оттогаш е укинат, угнетувањето и дискриминацијата врз Бугарите во Македонија сè уште го засега општеството денес.

Значењето на Северна Македонија

Северна Македонија е важна транзитна земја бидејќи лежи на неколку меѓународни коридори. Најважниот од нив е Паневропскиот транспортен коридор X, кој минува од Салцбург во Австрија до Солун во Грција и минува низ Северна Македонија. Овој коридор е од големо значење за транспортот на стоки меѓу централна и југоисточна Европа.

Друг важен меѓународен коридор што минува низ Северна Македонија е Коридорот VIII, кој се протега од Драч во Албанија до Софија во Бугарија. Овој коридор игра важна улога во развојот на транспортните врски помеѓу Јадранското Море и Црното Море.

Покрај овие коридори, важна улога игра и Коридорот VII, кој минува од Будимпешта во Унгарија преку Белград во Србија до Солун и исто така минува низ Северна Македонија. Овој коридор ги подобрува транспортните врски меѓу земјите од Централна и Југоисточна Европа.

Развојот на овие меѓународни коридори и помогна на Северна Македонија да стане главна транзитна земја и да ги подобри транспортните врски со соседните земји и со ЕУ.

Членства во меѓународни организации и регионални иницијативи

Република Северна Македонија е полноправна членка на Обединетите нации, членка на Советот на Европа, членка на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), членка на Светската трговска организација, членка на Меѓународната организација на франкофонијата и членка на НАТО од 2020 година.

Во март 2020 година, Европскиот совет ја одобри одлуката на Советот на Европската унија за отворање на пристапните преговори со Република Северна Македонија.

Република Северна Македонија учествува во бројни регионални иницијативи, како што се Централноевропската иницијатива, Процесот за соработка во Југоисточна Европа, Процесот Брдо-Бриони и други.

Република Северна Македонија учествува во мировните мисии ИСАФ во Авганистан, Слобода за Ирак, АЛТЕА во Босна и Херцеговина, Решителна поддршка во Авганистан, УНИФИЛ во Либан и поддршка на КФОР во Косово.

Знамето на Северна Македонија
Знамето на Северна Македонија

Република Северна Македонија и Бугарија

Знамето на Бугарија
Знамето на Бугарија

Бугарија следи политика на добрососедски и пријателски односи и широка соработка со Република Северна Македонија.

На 15 јануари 1992 година, Бугарија стана првата земја што официјално ја призна тогашната Република Македонија. На 12 септември 1992 година беа отворени генералните конзулати на двете земји во Софија и во Скопје. На 21 декември 1993 година беа воспоставени дипломатски односи меѓу Бугарија и Република Македонија на ниво на амбасада.

На 1 август 2017 година беше потпишан Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија, кој стапи на сила со размена на инструменти за ратификација меѓу министрите за надворешни работи на 14 февруари 2018 година.

На 20 февруари 2019 година, Националното собрание го ратификуваше Протоколот за пристапување на Република Северна Македонија во НАТО, што беше една од првите ратификации.

Бугарија останува меѓу најактивните поддржувачи на европската интеграција на Западен Балкан, вклучувајќи ја и Република Северна Македонија. Процесот на европска интеграција се заснова на принципот на сопствените заслуги на земјите кандидати и претпоставува исполнување на голем број јасни критериуми и фундаментални европски вредности, меѓу кои водечка улога имаат добрососедските односи.

Во таа насока, од клучно значење е Бугарија да изгради значајни добрососедски односи со Република Северна Македонија преку целосно и верно спроведување на билатералниот Договор за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година.

На 9 октомври 2019 година, бугарската влада усвои рамковен став за проширувањето на ЕУ и Процесот за стабилизација и асоцијација, кој беше 10 октомври 2019 година со соопштение на 44-то Народно собрание на Република Бугарија.

На 24 јуни 2022 година, 47-то Народно собрание на Република Бугарија одлучи да го поддржи отворањето на патот за пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ. Со својата одлука, тој на Советот на министри му даде мандат да ја одобри преговарачката рамка за Република Северна Македонија и заклучоците на Советот предложени од француското претседателство со ЕУ, како и записникот од вториот состанок на Мешовитата меѓувладина комисија според чл. 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка 2017 година да се потпише.

На вториот состанок на Мешовитата владина комисија по член 12 од Договорот, одржан во Софија на 17 јули 2022 година, беше разгледана имплементацијата на Договорот и беа одлучени мерките и активностите за следниот период. Резултатите од состанокот се запишуваат во записник.

Република Северна Македонија е еден од главните корисници на официјалната развојна помош што годишно ја дава бугарската држава.

Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија потпишан на 1 август 2017 година.

Записник од првиот состанок на Мешовитата владина комисија формирана врз основа на член 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија, одржан во Софија на 10 јуни 2019 година.

Записник од втората седница на Мешовитата владина комисија формирана врз основа на член 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија, одржана во Софија на 17 јули 2022 година.

За повеќе информации за Република Северна Македонија видете: Македонска историја, Македонски идентитет, Историски факти и Македонски јазик.

Одрекување

Не прифаќаме никаква одговорност за одлуките донесени врз основа на содржината прикажана на оваа веб-локација.

Вреди да се знае за Северна Македонија / Северна Македонија Инсајдер – 2023 | Сè што треба да знаете. Прочитајте ги нашите интересни написи за: Македонија, Thessaloniki,