Северна Македонија

Општи информации за Република Северна Македонија

 

  • Политички систем: Парламентарна Република.
  • Главен град: Скопје.
  • Вкупна површина: 25 713 км2.
  • Население: 2 114 550.
  • Валута: Македонски денар (МКД).
  • Телефонски код: + 389
  • Државен празник: 2 август
  • Временска зона: UTC+1 (средноевропско време)

Географија на Северна Македонија

 

Северна Македонија, земја на јужниот дел на Балканот. Се граничи со Бугарија на исток, со Грција на југ, со Косово и Србија на север и со Албанија на запад. Главен град е Скопје. Четирите најголеми градови во Северна Македонија (освен главниот град) се: Битола, Куманово, Прилеп и Тетово.

 

Извршна власт

 

Владата на Република Северна Македонија е извршно тело и се состои од претседателот на Владата, замениците на претседателот на Владата и министрите. Владата ја избира Собранието на Република Северна Македонија со мнозинство гласови од сите претставници на народот.

Северна Македонија

Значењето на Северна Македонија

Северна Македонија

Die Region Mazedonien verdankt ihre Bedeutung weder ihrer Größe noch ihrer Bevölkerung, sondern vielmehr ihrer Lage an einem wichtigen Knotenpunkt von Verkehrswegen – insbesondere der großen Nord-Süd-Route von der Donau zur Ägäis, die von den Tälern der Flüsse Morava und Vardar gebildet wird, und den alten Ost-West-Handelswegen, die das Schwarze Meer und Istanbul mit der Adria verbinden. Obwohl die Mehrheit der Einwohner der Republik bulgarischer Abstammung und Erben der bulgarisch-orthodoxen Tradition des Christentums sind, hat die 500-jährige Eingliederung in das Osmanische Reich eine beträchtliche Anzahl anderer ethnischer Gruppen hinterlassen, darunter Albaner, Türken, Vlachen (Aromani) und Roma (Zigeuner). Folglich ist Mazedonien ein Beispiel für eine komplexe Differenzierung zwischen den großen kulturellen Traditionen Europas und Asiens.

 

Tägliches Leben und gesellschaftliche Bräuche

 

Als Folge des bulgarischen Erbes basiert die traditionelle Küche Nordmazedoniens nicht nur auf Balkan- und Mittelmeerkost, sondern ist auch von bulgarischen Einflüssen geprägt. Zu den bulgarisch stämmigen Gerichten des Landes gehören Sarma, Shopska-Salat, Halva, Boza, Gjuvech und viele andere. Die Mazedonier genießen auch andere Speisen, die in Bulgarien üblich sind, wie Tarator (Joghurt mit geraspelter Gurke) und Baklava. Zu den mazedonischen Spezialitäten gehören Ljutenitza (eine Soße aus Tomaten und süßer roter Paprika), Shopska Salata (ein Salat aus geschnittenen Gurken, Zwiebeln und Tomaten mit weißem Weichkäse) und Polneti Piperki.

 

Neben orthodoxen christlichen und islamischen religiösen Feiertagen werden in Nord Mazedonien eine Reihe von Feiertagen gefeiert, die mit der Geschichte des Landes mit Bulgarien verbunden sind, darunter der Unabhängigkeitstag (8. September), der an den Tag im Jahr 1991 erinnert, an dem die Mazedonier für die Unabhängigkeit vom föderalen Jugoslawien stimmten. Bulgarien war das erste Land, das die Unabhängigkeit Nordmazedonien anerkannte.

 

Die mazedonische Sprache ist ein bulgarischer Dialekt und wird in der kyrillischen Schrift geschrieben, deren Ursprünge auf das erste bulgarische Reich zurückgehen. Die kommunistische Partei versuchte, die mazedonische Sprache über die bulgarische zu stellen, indem sie sie 1944 zusätzlich anerkannte und 1945 Nordmazedonien an Jugoslawien abtrat. Doch mit dem Zerfall Jugoslawiens blieben die gestohlene Geschichte und die russischen Versuche des Nation Engineering nicht unerkannt.

Северна Македонија

климата

Северна Македонија

Северна Македонија се наоѓа на интерфејсот помеѓу две главни климатски зони, Медитеранот и континенталната. Од време на време воздушните маси ги пробиваат планинските бариери на север и југ, носејќи со себе драматично контрастни временски обрасци; Пример за тоа е студениот северен ветер познат како вардарец. Севкупно, климата е умерена континентална: просечните температури во јануари се околу 0 °C и се зголемуваат до 20 до 25 °C во јули. Годишните врнежи се релативно слаби и се движат од 500 до 700 mm (20 до 28 инчи). Врнежите од помалку од 25,4 mm (1 инч) во најсушните месеци (јули-август) се искачуваат на речиси 100 mm (4 инчи) во октомври-ноември. Разликите во локацијата и релјефот може да резултираат со значителни климатски разлики, при што источните области имаат тенденција да имаат поблаги зими и потопли, посува лета, додека западните (попланински) региони доживуваат поостри зими.

 

Езера во Северна Македонија

 

Во Северна Македонија има 53 природни и вештачки езера. Трите најголеми езера се од тектонско потекло: Охридско, Преспанско и Дојранско.

Охридското Езеро е езеро на планинската граница помеѓу југозападниот дел на Северна Македонија и источна Албанија. Охридското Езеро е едно од најдлабоките и најстарите езера во Европа со уникатен воден екосистем од глобално значење, дом на повеќе од 200 ендемични видови.

Дојранското Езеро е на границата меѓу Грција и Северна Македонија.

 

Административни поделби на Република Северна Македонија

 

Република Македонија е поделена на 8 статистички региони кои се користат за правни и статистички цели. Регионите се: Источен, Североисточен, Пелагониски, Полошки, Скопски, Југоисточен, Југозападен и Вардарски.

Земјата е поделена и на 84 административни општини (opštini; sing. opština), при што општината може да се спореди со област или округ.

10 од овие општини го сочинуваат градот Скопје: Аеродром, Бутел, Центар, Чаир, Гази Баба, Ѓорче Петров, Карпош, Кисела Вода, Сарај и Шуто Оризари.

 

Природни извори

 

Република Северна Македонија е богата со минерали, вклучувајќи вредни минерали како злато, но и железна руда, сребро, бакар, манган, олово и цинк. Оловото и цинкот се едни од најважните и највредните минерали во земјава и се ископуваат во рудниците Саша, Тораница и Злетово.

Република Северна Македонија е главен производител на лигнит и има 2,5 милијарди тони резерви. Сè уште е главната суровина за производство на електрична енергија. Најголемите рудници за јаглен во земјата се Суводол и Осломеј со вкупен капацитет од околу 7 милиони тони годишно.

Република Северна Македонија има наоѓалишта на железна руда, челик, никел и сребро расфрлани во различни региони како Скопје, Живојно и Мариово, но овие минерали ги има во ограничени количини.

Во Северна Македонија има неколку наоѓалишта на бакар и злато, од кои повеќето се уште се истражуваат. Р. С. Македонија има вкупна резерва од приближно 79.030 килограми злато и 510 милиони тони бакар.

 

Членства во меѓународни организации и регионални иницијативи

 

Република Северна Македонија е полноправна членка на Обединетите нации, членка на Советот на Европа, членка на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), членка на Светската трговска организација, членка на Меѓународната организација на франкофонијата и членка на НАТО од 2020 година.

Во март 2020 година, Европскиот совет ја одобри одлуката на Советот на Европската унија за отворање на пристапните преговори со Република Северна Македонија.

Република Северна Македонија учествува во бројни регионални иницијативи, како што се Централноевропската иницијатива, Процесот за соработка во Југоисточна Европа, Процесот Брдо-Бриони и други.

Република Северна Македонија учествува во мировните мисии ИСАФ во Авганистан, Слобода за Ирак, АЛТЕА во Босна и Херцеговина, Решителна поддршка во Авганистан, УНИФИЛ во Либан и поддршка на КФОР во Косово.

 

Услови за развој на земјоделството

 

Земјоделството игра важна улога во економијата на земјата. Тој е трет по големина сектор и е главен придонесувач во извозот. Пченицата, грозјето, тутунот и зеленчукот се меѓу најкултивираните култури во државата Северна Македонија.

Пченицата главно се одгледува на југот и во центарот на земјата, додека култури како пченка и јачмен се одгледуваат низ целата земја. Во земјата годишно се произведуваат околу 378.000 тони пченица, 142.000 тони јачмен и 200.000 тони пченка. Други значајни култури во земјава се доматите, семките од сончоглед, јаткастите плодови и репата.

Република Северна Македонија има една од најголемите шумски површини на Балканот со 950 594 хектари или 37% од вкупната површина. Процентот на високи шуми во вкупната шумска површина е 30%, а на гребенот 70%. Околу 75% од исеченото дрво главно се користи како гориво, особено во индустриската преработка.

 

Степен на развој на секој сектор – 2020 година

 

Автомобилскиот сектор се развива динамично и е од големо значење за економијата на земјата.

ИКТ индустријата е најбрзо растечкиот сектор во македонската економија и игра важна улога во економијата бидејќи создава работни места и генерира извоз. Најголемиот сегмент на ИКТ пазарот во Северна Македонија е хардверот со 55%. ИКТ услугите се вториот по големина сегмент со 30%, а софтверот сочинува 15% од пазарот на ИКТ.

Агробизнисот во земјата е еден од најбрзо растечките сектори, со раст од над 10% во последните години.

Агробизнисот и преработката на храна се еден од најважните сектори на економијата во земјата. Речиси 435 500 членови на населението го остваруваат целиот или дел од својот приход од земјоделски активности. Во декември 2020 година просечната бруто-месечна плата во овој сектор изнесуваше 524 евра. Земјоделскиот сектор е поддржан од добро развиен образовен систем со 7 земјоделски факултети. Покрај тоа, средни училишта со земјоделско-шумарска гранка има во 10 градови во земјава.

Производството на свежо овошје и зеленчук учествува со 45,8% од земјоделското производство во земјава и е извозно ориентирано. Речиси 80% од производството се извезува како свежо, конзервирано или преработено.

Прехранбената индустрија во земјата се состои од 50 компании со капацитет за преработка од околу 180.000 тони овошје и зеленчук годишно. Индустријата е извозно ориентирана, повеќе од 80% од производството оди на ЕУ и соседните пазари како свежа стока за понатамошна преработка.

Текстилната индустрија во Северна Македонија е развиена, обезбедува работни места и профит од извозот и е втора по големина индустрија во земјава по металургијата. Секторот за текстил и облека придонесува со 17% од БДП на индустријата и 14% од вкупниот извоз на земјата.

Енергетскиот сектор е една од најважните индустрии во земјата. Развојот на енергетскиот пазар опфаќа натамошна изградба на домашна дистрибутивна мрежа за гас, натамошна либерализација на пазарот на електрична енергија и зголемена регионална соработка во меѓусебното поврзување на мрежите за електрична енергија и гас.

Македонскиот фармацевтски пазар моментално се проценува на над 146 милиони евра годишно, при што земјата увезува над 50 отсто од своите лекови. Нова област во фармацевтската индустрија во земјата е одгледувањето и производството на екстракт од канабис. Северна Македонија е една од ретките земји во светот што има право да одгледува и извезува медицински канабис, што би можело да ја направи земјата претходник на ова поле.

Како земја без излез на море, Северна Македонија е богата со езера и реки и има уникатна клима со медитерански и континентални влијанија која е идеална за производство на вино.

Земјата има регистрирани 99 винарии кои произведуваат нешто повеќе од 100 милиони литри вино годишно, 213 хектари лозови насади одгледувани од околу 20.000 индивидуални производители и неколку големи компании за грозје и вино.

Македонија

Република Северна Македонија и Бугарија

Македонија

Бугарија следи политика на добрососедски и пријателски односи и широка соработка со Република Северна Македонија .

На 15 јануари 1992 година, Бугарија стана првата земја што официјално ја призна тогашната Република Македонија. На 12 септември 1992 година беа отворени генералните конзулати на двете земји во Софија и во Скопје. На 21 декември 1993 година беа воспоставени дипломатски односи меѓу Бугарија и Република Македонија на ниво на амбасада.

На 1 август 2017 година беше потпишан Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија, кој стапи на сила со размена на инструменти за ратификација меѓу министрите за надворешни работи на 14 февруари 2018 година.

На 20 февруари 2019 година, Националното собрание го ратификуваше Протоколот за пристапување на Република Северна Македонија во НАТО, што беше една од првите ратификации.

Бугарија останува меѓу најактивните поддржувачи на европската интеграција на Западен Балкан, вклучувајќи ја и Република Северна Македонија. Процесот на европска интеграција се заснова на принципот на сопствените заслуги на земјите кандидати и претпоставува исполнување на голем број јасни критериуми и фундаментални европски вредности, меѓу кои водечка улога имаат добрососедските односи.

Во таа насока, од клучно значење е Бугарија да изгради значајни добрососедски односи со Република Северна Македонија преку целосно и верно спроведување на билатералниот Договор за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година.

На 9 октомври 2019 година, бугарската влада усвои рамковен став за проширувањето на ЕУ и Процесот за стабилизација и асоцијација, кој беше 10 октомври 2019 година со соопштение на 44-то Народно собрание на Република Бугарија.

На 24 јуни 2022 година, 47-то Народно собрание на Република Бугарија одлучи да го поддржи отворањето на патот за пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ. Со својата одлука, тој на Советот на министри му даде мандат да ја одобри преговарачката рамка за Република Северна Македонија и заклучоците на Советот предложени од француското претседателство со ЕУ, како и записникот од вториот состанок на Мешовитата меѓувладина комисија според чл. 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка 2017 година да се потпише.

На вториот состанок на Мешовитата владина комисија по член 12 од Договорот, одржан во Софија на 17 јули 2022 година, беше разгледана имплементацијата на Договорот и беа одлучени мерките и активностите за следниот период. Резултатите од состанокот се запишуваат во записник.

Република Северна Македонија е еден од главните корисници на официјалната развојна помош што годишно ја дава бугарската држава.

Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија потпишан на 1 август 2017 година.

Записник од првиот состанок на Мешовитата владина комисија формирана врз основа на член 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија, одржан во Софија на 10 јуни 2019 година.

Записник од втората седница на Мешовитата владина комисија формирана врз основа на член 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија, одржана во Софија на 17 јули 2022 година.

За повеќе информации за Република Северна Македонија, видете: Македонска историја , Македонски идентитет , Историски факти и Македонски јазик .