Maqedonia e Veriut

Informacione të përgjithshme për Republikën e Maqedonisë së Veriut

 

  • Sistemi politik: Republika Parlamentare.
  • Kryeqyteti: Shkupi.
  • Sipërfaqja e përgjithshme: 25 713 km2.
  • Popullsia: 2 114 550.
  • Valuta: denar maqedonas (MKD).
  • Kodi telefonik: + 389
  • Festa kombëtare: 2 gusht
  • Zona kohore: UTC+1 (Koha e Evropës Qendrore)

Gjeografia e Maqedonisë së Veriut

 

Maqedonia e Veriut, shtet në Ballkanin jugor. Kufizohet me Bullgarinë në lindje, Greqinë në jug, Kosovën dhe Serbinë në veri, dhe Shqipërinë në perëndim. Kryeqyteti është Shkupi. Katër qytetet më të mëdha të Maqedonisë së Veriut (përveç kryeqytetit) janë: Manastiri, Kumanova, Prilepi dhe Tetova.

 

Autoriteti Ekzekutiv

 

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut është organ ekzekutiv dhe përbëhet nga kryeministri, zëvendëskryeministrat dhe ministrat. Qeverinë e zgjedh Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut me shumicën e votave të të gjithë përfaqësuesve të popullit.

Maqedonia e Veriut

Kuptimi i Maqedonisë së Veriut

Maqedonia e Veriut

Die Region Mazedonien verdankt ihre Bedeutung weder ihrer Größe noch ihrer Bevölkerung, sondern vielmehr ihrer Lage an einem wichtigen Knotenpunkt von Verkehrswegen – insbesondere der großen Nord-Süd-Route von der Donau zur Ägäis, die von den Tälern der Flüsse Morava und Vardar gebildet wird, und den alten Ost-West-Handelswegen, die das Schwarze Meer und Istanbul mit der Adria verbinden. Obwohl die Mehrheit der Einwohner der Republik bulgarischer Abstammung und Erben der bulgarisch-orthodoxen Tradition des Christentums sind, hat die 500-jährige Eingliederung in das Osmanische Reich eine beträchtliche Anzahl anderer ethnischer Gruppen hinterlassen, darunter Albaner, Türken, Vlachen (Aromani) und Roma (Zigeuner). Folglich ist Mazedonien ein Beispiel für eine komplexe Differenzierung zwischen den großen kulturellen Traditionen Europas und Asiens.

 

Tägliches Leben und gesellschaftliche Bräuche

 

Als Folge des bulgarischen Erbes basiert die traditionelle Küche Nordmazedoniens nicht nur auf Balkan- und Mittelmeerkost, sondern ist auch von bulgarischen Einflüssen geprägt. Zu den bulgarisch stämmigen Gerichten des Landes gehören Sarma, Shopska-Salat, Halva, Boza, Gjuvech und viele andere. Die Mazedonier genießen auch andere Speisen, die in Bulgarien üblich sind, wie Tarator (Joghurt mit geraspelter Gurke) und Baklava. Zu den mazedonischen Spezialitäten gehören Ljutenitza (eine Soße aus Tomaten und süßer roter Paprika), Shopska Salata (ein Salat aus geschnittenen Gurken, Zwiebeln und Tomaten mit weißem Weichkäse) und Polneti Piperki.

 

Neben orthodoxen christlichen und islamischen religiösen Feiertagen werden in Nord Mazedonien eine Reihe von Feiertagen gefeiert, die mit der Geschichte des Landes mit Bulgarien verbunden sind, darunter der Unabhängigkeitstag (8. September), der an den Tag im Jahr 1991 erinnert, an dem die Mazedonier für die Unabhängigkeit vom föderalen Jugoslawien stimmten. Bulgarien war das erste Land, das die Unabhängigkeit Nordmazedonien anerkannte.

 

Die mazedonische Sprache ist ein bulgarischer Dialekt und wird in der kyrillischen Schrift geschrieben, deren Ursprünge auf das erste bulgarische Reich zurückgehen. Die kommunistische Partei versuchte, die mazedonische Sprache über die bulgarische zu stellen, indem sie sie 1944 zusätzlich anerkannte und 1945 Nordmazedonien an Jugoslawien abtrat. Doch mit dem Zerfall Jugoslawiens blieben die gestohlene Geschichte und die russischen Versuche des Nation Engineering nicht unerkannt.

Maqedonia e Veriut

klima

Maqedonia e Veriut

Maqedonia e Veriut shtrihet në ndërfaqen ndërmjet dy zonave kryesore klimatike, mesdhetares dhe asaj kontinentale. Herë pas here masat ajrore thyejnë barrierat malore në veri dhe jug, duke sjellë me vete modele të motit në mënyrë dramatike të kundërta; Një shembull i kësaj është era e ftohtë e veriut e njohur si vardarec. Në përgjithësi, klima është kontinentale e butë: temperaturat mesatare në janar janë rreth 0 °C dhe rriten në 20 deri në 25 °C në korrik. Reshjet vjetore janë relativisht të lehta, duke filluar nga 500 në 700 mm (20 deri në 28 inç). Reshjet prej më pak se 25.4 mm (1 inç) në muajt më të thatë (korrik-gusht) rriten në gati 100 mm (4 inç) në tetor-nëntor. Dallimet në vendndodhje dhe reliev mund të rezultojnë në ndryshime të rëndësishme klimatike, me zonat lindore që priren të kenë dimër më të butë dhe verë më të nxehtë dhe më të thatë, ndërsa rajonet perëndimore (më malore) përjetojnë dimër më të ashpër.

 

Liqenet në Maqedoninë e Veriut

 

Në Maqedoninë e Veriut ka 53 liqene natyrore dhe artificiale. Tre liqenet më të mëdhenj janë me origjinë tektonike: Ohri, Prespa dhe Dojrani.

Liqeni i Ohrit është një liqen në kufirin malor midis pjesës jugperëndimore të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë lindore. Liqeni i Ohrit është një nga liqenet më të thellë dhe më të vjetër në Evropë me një ekosistem unik ujor me rëndësi globale, shtëpia e më shumë se 200 specieve endemike.

Liqeni Doiran është në kufirin midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut.

 

Ndarjet administrative të Republikës së Maqedonisë së Veriut

 

Republika e Maqedonisë është e ndarë në 8 rajone statistikore të cilat përdoren për qëllime juridike dhe statistikore. Rajonet janë: Lindore, Verilindore, Pellagonia, Pollogu, Shkupi, Juglindja, Jugperëndimi dhe Vardari.

Vendi është i ndarë gjithashtu në 84 komuna administrative (opštini; sing. opština), me një komunë të krahasueshme me një rreth ose qark.

10 nga këto komuna e përbëjnë qytetin e Shkupit: Aerodromi, Buteli, Qendra, Çairi, Gazi Baba, Gjorçe Petrov, Karposhi, Kisella Voda, Saraj dhe Shuto Orizari.

 

Burime natyrore

 

Republika e Maqedonisë së Veriut është e pasur me minerale, duke përfshirë minerale të vlefshme si ari, por edhe mineral hekuri, argjendi, bakri, mangani, plumbi dhe zinku. Plumbi dhe zinku janë ndër mineralet më të rëndësishme dhe më të vlefshme në vend dhe nxirren në minierat e Sashës, Toranicës dhe Zletovës.

Republika e Maqedonisë së Veriut është prodhuesi kryesor i linjitit dhe ka 2.5 miliardë tonë rezerva. Është ende lënda e parë kryesore për prodhimin e energjisë. Minierat më të mëdha të qymyrit në vend janë Suvodol dhe Oslomey me një kapacitet total prej rreth 7 milion ton në vit.

Republika e Maqedonisë së Veriut ka depozita të mineralit të hekurit, çelikut, nikelit dhe argjendit të shpërndara në rajone të ndryshme si në Shkup, Zhivojno dhe Mariovë, por këto minerale gjenden në sasi të kufizuar.

Ka disa depozita të bakrit dhe arit në Maqedoninë e Veriut, shumica e të cilave janë ende duke u eksploruar. Р. С. Maqedonia ka një rezervë totale prej rreth 79.030 kilogramë ar dhe 510 milionë tonë bakër.

 

Anëtarësime në organizata ndërkombëtare dhe iniciativa rajonale

 

Republika e Maqedonisë së Veriut është anëtare e plotë e Kombeve të Bashkuara, anëtare e Këshillit të Evropës, anëtare e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), anëtare e Organizatës Botërore të Tregtisë, anëtare e Organizata Ndërkombëtare e Frankofonisë dhe anëtare e NATO-s që nga viti 2020.

Në mars të vitit 2020, Këshilli Evropian miratoi vendimin e Këshillit të Bashkimit Evropian për hapjen e negociatave për anëtarësim me Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Republika e Maqedonisë së Veriut merr pjesë në iniciativa të shumta rajonale, si Iniciativa e Evropës Qendrore, Procesi i Bashkëpunimit të Evropës Juglindore, Procesi Brdo-Brijuni etj.

Republika e Maqedonisë së Veriut merr pjesë në misionet paqeruajtëse ISAF në Afganistan, Liria për Irakun, ALTHEA në Bosnje dhe Hercegovinë, Mbështetja e vendosur në Afganistan, UNIFIL në Liban dhe mbështetjen e KFOR-it në Kosovë.

 

Kushtet për zhvillimin e bujqësisë

 

Bujqësia luan një rol të rëndësishëm në ekonominë e vendit. Është sektori i tretë më i madh dhe është një kontribuues i madh në eksporte. Gruri, rrushi, duhani dhe perimet janë ndër kulturat më të kultivuara në vendin e Maqedonisë së Veriut.

Gruri kultivohet kryesisht në jug dhe në qendër të vendit, ndërsa kulturat si misri dhe elbi kultivohen në të gjithë vendin. Vendi prodhon rreth 378,000 ton grurë, 142,000 ton elb dhe 200,000 ton misër në vit. Kultura të tjera të rëndësishme në vend janë domatet, farat e lulediellit, arrat dhe rrepat.

Republika e Maqedonisë së Veriut ka një nga zonat më të mëdha pyjore në Ballkan me 950 594 hektarë ose 37% të sipërfaqes së përgjithshme. Përqindja e pyjeve të larta në sipërfaqen e përgjithshme pyjore është 30%, ajo e cungishtave 70%. Rreth 75% e drurit të prerë përdoret kryesisht si lëndë djegëse, veçanërisht në përpunimin industrial.

 

Shkalla e zhvillimit të secilit sektor – 2020

 

Sektori i automobilave po zhvillohet në mënyrë dinamike dhe ka një rëndësi të madhe për ekonominë e vendit.

Industria e TIK-ut është sektori me rritje më të shpejtë në ekonominë maqedonase dhe luan një rol të rëndësishëm në ekonomi pasi krijon vende pune dhe gjeneron eksporte. Segmenti më i madh i tregut të TIK në Maqedoninë e Veriut është hardueri me 55%. Shërbimet TIK janë segmenti i dytë më i madh me 30% dhe softueri zë 15% të tregut të TIK.

Agrobiznesi i vendit është një nga sektorët me rritje më të shpejtë, me rritje mbi 10% vitet e fundit.

Agrobiznesi dhe përpunimi i ushqimit është një nga sektorët më të rëndësishëm të ekonomisë së vendit. Pothuajse 435 500 anëtarë të popullsisë nxjerrin të gjitha ose një pjesë të të ardhurave të tyre nga aktivitetet bujqësore. Në dhjetor 2020, paga mesatare mujore bruto në këtë sektor ishte 524 euro. Sektori i bujqësisë mbështetet nga një sistem arsimor i zhvilluar mirë me 7 fakultete bujqësore. Gjithashtu, në 10 qytete të vendit funksionojnë shkolla të mesme me degën e bujqësisë dhe pylltarisë.

Prodhimi i frutave dhe perimeve të freskëta përbën 45.8% të prodhimit bujqësor të vendit dhe është i orientuar drejt eksportit. Pothuajse 80% e prodhimit eksportohet si i freskët, i konservuar ose i përpunuar.

Industria ushqimore e vendit përbëhet nga 50 kompani me një kapacitet përpunues prej rreth 180,000 ton fruta dhe perime në vit. Industria është e orientuar drejt eksportit, më shumë se 80% e prodhimit shkon në BE dhe tregjet fqinje si mallra të freskëta për përpunim të mëtejshëm.

Industria e tekstilit në Maqedoninë e Veriut është e zhvilluar, ofron vende pune dhe fitime nga eksporti dhe është industria e dytë më e madhe në vend pas metalurgjisë. Sektori i tekstilit dhe veshjeve kontribuon me 17% të PBB-së së industrisë dhe 14% të eksporteve totale të vendit.

Sektori i energjisë është një nga industritë më të rëndësishme në vend. Zhvillimi i tregut të energjisë përfshin ndërtimin e mëtejshëm të rrjetit vendor të shpërndarjes së gazit, liberalizimin e mëtejshëm të tregut të energjisë elektrike dhe rritjen e bashkëpunimit rajonal në ndërlidhjen e rrjeteve të energjisë elektrike dhe gazit.

Tregu farmaceutik maqedonas aktualisht vlerësohet në mbi 146 milionë euro në vit, ku vendi importon mbi 50% të produkteve të tij medicinale. Një fushë e re në industrinë farmaceutike të vendit është kultivimi dhe prodhimi i ekstraktit të kanabisit. Maqedonia e Veriut është një nga vendet e pakta në botë që ka të drejtë të kultivojë dhe eksportojë kanabis medicinal, gjë që mund ta bëjë vendin një pararendës në këtë fushë.

Si një vend pa dalje në det, Maqedonia e Veriut është e pasur me liqene dhe lumenj dhe ka një klimë unike me ndikime mesdhetare dhe kontinentale që është ideale për prodhimin e verës.

Vendi ka 99 kantina të regjistruara që prodhojnë pak më shumë se 100 milionë litra verë në vit, 213 hektarë vreshta të kultivuara nga rreth 20,000 prodhues individualë dhe disa kompani të mëdha rrushi dhe vere.

Maqedonia

Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Bullgaria

Maqedonia

Bullgaria ndjek një politikë të marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe miqësore dhe bashkëpunim të gjerë me Republikën e Maqedonisë së Veriut .

Më 15 janar 1992, Bullgaria u bë vendi i parë që njohu zyrtarisht atë që atëherë ishte Republika e Maqedonisë. Më 12 shtator 1992 u hapën konsullatat e përgjithshme të të dy vendeve në Sofje dhe Shkup. Më 21 dhjetor 1993 u vendosën marrëdhëniet diplomatike midis Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë në nivel ambasade.

Më 1 gusht 2017 u nënshkrua Traktati për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë, i cili hyri në fuqi me shkëmbimin e instrumenteve të ratifikimit ndërmjet ministrave të jashtëm më 14 shkurt 2018.

Më 20 shkurt 2019, Kuvendi Popullor ratifikoi Protokollin për anëtarësim të Republikës së Maqedonisë së Veriut në NATO, i cili ishte një nga ratifikimet e para.

Bullgaria mbetet ndër mbështetësit më aktivë të integrimit evropian të Ballkanit Perëndimor, përfshirë Republikën e Maqedonisë së Veriut. Procesi i integrimit evropian bazohet në parimin e meritave të vetë vendeve kandidate dhe presupozon përmbushjen e një sërë kriteresh të qarta dhe vlerash themelore evropiane, ndër të cilat marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë luajnë një rol udhëheqës.

Në këtë drejtim, është thelbësore që Bullgaria të ndërtojë marrëdhënie domethënëse të fqinjësisë së mirë me Republikën e Maqedonisë së Veriut duke zbatuar plotësisht dhe me besnikëri Traktatin dypalësh të Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit të vitit 2017.

Më 9 tetor 2019, qeveria bullgare miratoi një qëndrim kornizë për zgjerimin e BE-së dhe Procesin e Stabilizim-Asociimit, i cili u konfirmua më 10 tetor 2019 me një deklaratë të Asamblesë Kombëtare të 44-të të Republikës së Bullgarisë.

Më 24 qershor 2022, Kuvendi i 47-të Kombëtar i Republikës së Bullgarisë vendosi të mbështesë hapjen e rrugës për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në BE. Me vendimin e tij ai i dha Këshillit të Ministrave mandatin për të miratuar kornizën negociuese për Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe konkluzionet e Këshillit të propozuara nga Presidenca franceze e BE-së, si dhe procesverbalin e mbledhjes së dytë të Komisionit të Përbashkët Ndërqeveritar sipas nenit 12 të Traktatit për Miqësinë, Fqinjësinë e Mirë dhe bashkëpunimin 2017 për të nënshkruar.

Në mbledhjen e dytë të Komisionit të Përbashkët Qeveritar sipas nenit 12 të Traktatit, të mbajtur në Sofje më 17 korrik 2022, është shqyrtuar zbatimi i Traktatit dhe janë vendosur masat dhe veprimet për periudhën e ardhshme. Rezultatet e mbledhjes regjistrohen në procesverbal.

Republika e Maqedonisë së Veriut është një nga përfituesit kryesorë të ndihmës zyrtare zhvillimore të ofruar çdo vit nga shteti bullgar.

Marrëveshja për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë, nënshkruar më 1 gusht 2017.

Procesverbali i mbledhjes së parë të Komisionit të Përbashkët Qeveritar të themeluar në bazë të nenit 12 të Traktatit për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut, mbajtur në Sofje më 10 qershor 2019.

Procesverbali i seancës së dytë të Komisionit të Përbashkët Qeveritar të themeluar në bazë të nenit 12 të Traktatit për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut, mbajtur në Sofje më 17 korrik 2022.

Për më shumë informacion rreth Republikës së Maqedonisë së Veriut, shihni: Historia maqedonase, identiteti maqedonas , fakte historike dhe gjuha maqedonase .

error: Content is protected !!