Не кажувај дека си Бугарин! Забрането е да се нарекувате Бугарин!

Не кажувај дека си Бугарин! Забрането е да се нарекувате Бугарин!

Присилните мерки и закони против Бугарите и бугарската етничка припадност и култура добија вистински размери во текот на 20 век. На луѓето им е забрането да се нарекуваат Бугари. Има посебни команди кои дејствуваат против оние кои не се согласуваат со новите закони....
Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште? Што ако еден ден се разбудите и откриете дека луѓето веруваат во лаги и дека дури и наставникот и универзитетскиот професор кажуваат приказни за лаги? Дали ова разбирање ќе го натера поединецот да...
Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Кои се причините за генезата на македонската нација и на Македонски јазик ? Стратешките цели на Русија во однос на Балканот отсекогаш биле да добие контрола над Босфорот и Дарданелите. Бугарите беа најважната етничка група на Балканот и Русите решија да ги искористат...
Генезата на еден народ.

Генезата на еден народ.

Зборот GENESIS значи потекло. Битие е најпознатата книга во Библијата. Бидејќи темата ни е историја, ќе го запознаеме создавањето на историјата на македонската нација. Проучувањето историја не е само меморирање на интересни приказни за познати личности од минатото....