Југословенскиот национализам е еднаков на српскиот нацизам

Југословенскиот национализам е еднаков на српскиот нацизам

Забелешка вербална на Министерството за надворешни работи на Народна Република Бугарија 154-50-1 21.IV.50 Министерството за надворешни работи на Народна Република Бугарија се чувствува должно уште еднаш да го привлече вниманието на Владата на Сојузна Република...
македонска чест

македонска чест

Македонизација на Бугарите во Пиринска Македонија Македонизацијата на Бугарите во Пиринска Македонија ја извршија властите на Народна Република Бугарија (проруска марионетска влада) и Југославија. Се обидоа да создадат заедница со силен македонски национален...
Не кажувај дека си Бугарин! Забрането е да се нарекувате Бугарин!

Не кажувај дека си Бугарин! Забрането е да се нарекувате Бугарин!

Присилните мерки и закони против Бугарите и бугарската етничка припадност и култура добија вистински размери во текот на 20 век. На луѓето им е забрането да се нарекуваат Бугари. Има посебни команди кои дејствуваат против оние кои не се согласуваат со новите закони....
Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште? Што ако еден ден се разбудите и откриете дека луѓето веруваат во лаги и дека дури и наставникот и универзитетскиот професор кажуваат приказни за лаги? Дали ова разбирање ќе го натера поединецот да...
Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Кои се причините за генезата на македонската нација и на Македонски јазик ? Стратешките цели на Русија во однос на Балканот отсекогаш биле да добие контрола над Босфорот и Дарданелите. Бугарите беа најважната етничка група на Балканот и Русите решија да ги искористат...
error: Content is protected !!