македонска чест

македонска чест

Македонизација на Бугарите во Пиринска Македонија Македонизацијата на Бугарите во Пиринска Македонија ја извршија властите на Народна Република Бугарија (проруска марионетска влада) и Југославија. Се обидоа да создадат заедница со силен македонски национален...
Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Кои се причините за генезата на македонската нација и на Македонски јазик ? Стратешките цели на Русија во однос на Балканот отсекогаш биле да добие контрола над Босфорот и Дарданелите. Бугарите беа најважната етничка група на Балканот и Русите решија да ги искористат...
error: Content is protected !!