Ohër Liqeni i Ohrit

qyteti i Ohrit

Ohri është një qytet në pjesën jugperëndimore të Maqedonisë së Veriut. Ky qytet është i teti më i madhi në vend dhe qendra e bashkisë. Komuna quhet edhe Ohër. Ky qytet njihet si qendra e kulturës dhe shkrimit bullgar në mesjetë.

Ohri ishte kryeqyteti i mbretërisë së parë bullgare midis viteve 992 dhe 1018. Për shkak të rëndësisë së tij kulturore dhe shpirtërore, ai njihet si Jerusalemi Bullgar. Qyteti ndodhet gjithashtu në bregun e liqenit të Ohrit me të njëjtin emër, afër kufirit shqiptar. Ekziston edhe një aeroport afër qytetit. Është një nga dy aeroportet ndërkombëtare në Maqedoninë e Veriut.

Ohër Liqeni i Ohrit
Ohër – Liqeni i Ohrit

Liqeni i Ohrit

Liqeni i Ohrit ndodhet në një zonë malore në kufirin e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë. Ajo mbulon një sipërfaqe prej 353,9 deri në 362,6 km². Një pjesë e liqenit – 105 km² – i përket territorit shqiptar, pjesa e mbetur prej 248 km² janë në Maqedoninë e Veriut.

Lartësia e Liqenit të Ohrit është 693.17 m. Sipërfaqja e tij ujëmbledhëse ishte 1042 km² deri në vitin 1962 dhe pasi dega e Cerni Drinit (Crni Drim), lumi Sateska, u devijua artificialisht në liqen, zona e tij ujëmbledhëse u rrit në 1.487 km².

error: Content is protected !!