Maqedonia – Fokusimi në histori

Nderim i identitetit maqedonas

Nderim i identitetit maqedonas

Në rrugë, në punë apo në shtëpi, ligji parashikon 10 vjet burg për këdo që e quan veten “bullgar”. E vërteta për identitetin maqedonas. Kjo periudhë ishte më e vështira për bullgarët maqedonas, por shpirti i tyre mbeti i palëkundur, me gjithë shtypjen dhe vështirësitë e mëdha që iu nënshtruan. Imazhi i vërtetë i një identiteti të sajuar.

read more
Mos thuaj se je bullgar! Është e ndaluar të quash veten bullgar!

Mos thuaj se je bullgar! Është e ndaluar të quash veten bullgar!

Mos thuaj se je bullgar! Është e ndaluar të quash veten bullgar! Detyrime dhe ligje ndaj bullgarëve në Ballkan, në shtëpitë e tyre. Një foto që askush nuk dëshiron ta shohë. Sot është 27.11.2022 dhe në Maqedoninë e Veriut bullgarët ende nuk njihen si grup etnik. Nuk ka të ndalur propaganda e urrejtjes kundër bullgarëve dhe Bullgarisë nga institucionet zyrtare.

read more
A është e vërtetë historia që lexojmë dhe mësojmë në shkollë?

A është e vërtetë historia që lexojmë dhe mësojmë në shkollë?

A është e vërtetë historia që lexojmë dhe mësojmë në shkollë? Po sikur të zgjoheni një ditë dhe të zbuloni se njerëzit besojnë në gënjeshtra dhe se edhe mësuesi dhe profesori i universitetit tregojnë histori gënjeshtra? A do ta bëjë ky kuptim individin të mendojë? Ndoshta kjo do të ndryshojë mendimin e tij për temën në fjalë? Ndoshta do ta ndryshonit veten të paktën pak. Kjo është kaq e vështirë! Bëjeni dikë të mendojë në vend që të reagojë emocionalisht, instinktivisht dhe me zemër.

read more
Një histori për gjeopolitikën dhe Maqedoninë

Një histori për gjeopolitikën dhe Maqedoninë

Në vitin 1924, Internacionalja Komuniste formuloi tezën e ekzistencës së një kombi maqedonas, trak dhe dobrujan. Me një marifet të Kominternit, Maqedonia u njoh si një entitet federativ në Jugosllavinë e Titos dhe filloi puna për krijimin e një kombi socialist maqedonas dhe futjen e një gjuhe maqedonase. Në realitet, kjo ishte mënyra për të ndarë kombin dhe tokat bullgare në pjesë të vogla për t’i lejuar Moskës kontrollin përfundimtar të Ballkanit.

read more