македонија

Југословенскиот национализам е еднаков на српскиот нацизам

Југословенскиот национализам е еднаков на српскиот нацизам

Слика од животот без дом и надеж. Македонија – Југословенскиот национализам е еднаков на српскиот нацизам. По ова апсење беше извршена рација без преседан во историјата на дипломатијата за одземање и одземање на бугарски пасоши.

read more
македонска чест

македонска чест

На улица, на работа или дома, законот предвидува 10 години затвор за секој што се нарекува „Бугарин“. Вистината за македонскиот идентитет. Овој период беше најтежок за македонските Бугари, но нивниот дух остана непопустлив и покрај угнетувањата и големите неволји на кои беа изложени. Вистинската слика на измислен идентитет.

read more
Не кажувај дека си Бугарин! Забрането е да се нарекувате Бугарин!

Не кажувај дека си Бугарин! Забрането е да се нарекувате Бугарин!

Не кажувај дека си Бугарин! Забрането е да се нарекувате Бугарин! Принуди и закони против Бугарите на Балканот, во нивните домови. Слика која никој не сака да ја види. Денеска е 27.11.2022 година и во Северна Македонија Бугарите сè уште не се признати како етничка група. Пропагандата на омраза против Бугарите и Бугарија од официјалните институции не престанува.

read more
Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште? Што ако еден ден се разбудите и откриете дека луѓето веруваат во лаги и дека дури и наставникот и универзитетскиот професор кажуваат приказни за лаги? Дали ова разбирање ќе го натера поединецот да размислува? Можеби ова ќе му го промени мислењето за предметната тема? Можеби барем малку би се промениле. Ова е толку тешко! Натерајте некој да размислува наместо да реагира емотивно, инстинктивно и напамет.

read more
Приказна за геополитиката и Македонија

Приказна за геополитиката и Македонија

Во 1924 година, Комунистичката интернационала ја формулира тезата за постоење на македонска, тракиска и добрујанска нација. Преку трик на Коминтерната, Македонија беше призната како федеративен ентитет во Титова Југославија и почна да се работи на создавање на македонска социјалистичка нација и воведување на македонски јазик. Во реалноста, ова беше начин да се подели бугарската нација и земји на мали делови за да и се овозможи на Москва конечна контрола на Балканот.

read more

error: Content is protected !!