Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште? Што ако еден ден се разбудите и откриете дека луѓето веруваат во лаги и дека дури и наставникот и универзитетскиот професор кажуваат приказни за лаги? Дали ова разбирање ќе го натера поединецот да размислува? Можеби ова ќе му го промени мислењето за предметната тема? Можеби барем малку би се промениле. Ова е толку тешко! Натерајте некој да размислува наместо да реагира емотивно, инстинктивно и напамет. Толку е тешко во светот на трговија и шаблони. Во свет обликуван од моќните од вчера и обликувани од моќните на денешницата.

Секој со целосно уверување може да ви објасни зошто работите се такви какви што се. Може да ви каже кој е тој, неговото семејство, неговите соседи. Можеби од каде дошле и какви проблеми имале неговите предци. Што се случува ако оваа информација се замени? Како му го објаснуваш тоа? Како гледаш на твоите луѓе кои ти велат дека немаш ништо заедничко, како да им е испран мозокот, а ти им го кажуваш спротивното? Кога ќе ја погледнете, можете да го видите нејзиното длабоко убедување. Верување чии главни аргументи се негирањето, агресијата и насилството. Што да направите во таква ситуација?

Око за око, заб за заб, како што пишува во Стариот завет . Ако некој те плесне по образ… Ако маж ти украде кошула, дај му две… Што ако не можете да ги направите и двете? Не смееш да дозволиш да бидеш ограбен. Не можете да одите против сопствениот народ. Што правиш тогаш? Не можете да дадете повеќе отколку што имате. Веќе сте на лимитот! Не може повеќе вака!

Кој е вашиот противник и како би реагирале ако оние од кои навредувате и се обидувате да ги украдете се жртвите што мора да ги спасите?

Како се карате кога сте сами, па дури и вашите луѓе ви се туѓи? Има само еден начин! Секој ден! Стануваш и си легнуваш со цел! Оваа цел е победа! Победа над вулгарноста и лагите! Не се откажувате затоа што вашата борба е борба за вашите браќа и вашиот народ. Веќе го немаме луксузот да кажеме ако изгубам, само се губам себеси. Кога губиме, се губиме себеси и се што имавме, имаме и можеме да бидеме. Ако победам, ништо не победувам, но сите победуваме. Светот се промени од времето на Левски. Можеби не го сфативме. Единственото нешто што е исто е: кога воинот е сам, тој сè уште е воин.

Северна Македонија | Македонски јазик