Македонизација на Бугарите во Пиринска Македонија

Македонизацијата на Бугарите во Пиринска Македонија ја извршија властите на Народна Република Бугарија (проруска марионетска влада) и Југославија. Се обидоа да создадат заедница со силен македонски национален идентитет. И речиси успеаја. Пред 1945 година немаше етнички Македонци на пописите во Бугарија, но во 1946 година 160.541 лице беа принудени да се регистрираат како „етнички Македонци“ во Бугарија, а во 1956 година – 178.862 лица. Присилната македонизација се случила под раководство на Бугарската комунистичка партија и воспоставување на комунистички режим во Бугарија по Втората светска војна, помеѓу 1944 и 1958 година. Создавањето македонски јазик и „етнички Македонци“ беше општествено-политички експеримент чија цел беше промена на националната свест на бугарското население и чекор кон создавање Обединета Македонија во рамките на Југославија. Како резултат на отворениот конфликт меѓу Тито и Сталин, идејата за балканска федерација пропадна, но македонизацијата полека донесе резултати. Мал дел од населението во Пирин го усвои македонскиот идентитет за да ги избегне проблемите со националната безбедност и полицијата на тоталитарниот режим.

Кон крајот на 1944 година и почетокот на 1945 година, раководството во Скопје презело низа мерки за изолирање на бугарското население од Вардар, Македонија и обратно. Границата беше затворена и прекинати телефонските линии меѓу Скопје и Софија, со што населението беше оневозможено слободно да комуницира. Имаше големо народно незадоволство кога илјадници српски колонисти кои беа протерани од македонските Бугари во 1941 година беа вратени назад во областите на бугарско-југословенската граница за да се олесни мекедонизацијата на населението. Немири избија во Тиквеско и Велеско, во селата Градско, Рибарци и други. Властите жестоко ги нападнаа востаниците како непријатели на новата Македонија и против нив употребија најбрутални методи.

Беа донесени закони за ограничување на правата на оние кои се идентификуваа како Бугари.

Бројни убиства се вршат без судење против Бугарите само затоа што тие сочувствуваат со Бугарија и се нарекуваат Бугари. Во март 1945 година е формиран „Судот за одбрана на македонската национална чест“. Пред овој суд секој што не се согласува со владините политики беше суден и осуден.

Закон за навреда на македонската национална чест

Gesetze gegen Bulgaren
Закони против луѓето кои се идентификуваат како Бугари

Создаден е „закон за навреда на македонската национална чест“, кој предвидува 10 години затвор за секој што се опишува како „Бугарин“. Овој период беше најтежок за македонските Бугари, но нивниот дух остана непопустлив и покрај угнетувањата и големите неволји на кои беа изложени.

Многу Бугари беа изведени пред „Македонскиот суд“ и осудени според „Законот за македонската чест“. Секој што верува дека историјата, јазикот и националноста на населението во нова Македонија е бугарска, се обвинува дека е непријател на „новата Југославија“ и дека работи против „народот и државата“. Непријател на единството на „југословенските народи“!

Има и докази за прогон на Бугарите до 1941 година од страна на српските комунистички власти кои им судеа на оние Бугари кои се бореа за слободата на Бугарите во Македонија, сакаа Вардар да ја оддели Македонија од Југославија и тврдеше дека сакаат да создадат независна Македонија и да ја обединат. со Бугарија. Во 1927 година, на студентското судење во Скопје, Д. Чкатров, Д. Ѓузелев и речиси 200 други лица беа осудени на тешки затворски казни од 15-20 години.

По зголемениот број судења и масовни убиства на Бугари, бугарската влада го предупреди Белград дека во Вардар, Македонија, ќе им се суди само на Бугарите. И покрај пројугословенската македонска политика, Бугарија се обиде да спаси дел од обвинетите, но напорите беа залудни. Напротив, бугарската влада е обвинета за прикривање на македонските „криминалци“.

Комунистичкиот режим во Бугарија не заостанува многу во ропството кон Русија

Во 1947 година, на 22 ноември, Министерството за народно образование издаде декрет со кој се наложуваат корекции на часовите по историја и географија. Овој документ докажува до каде Бугарската комунистичка партија ги предала Бугарите во македонското прашање. Некои од поправките во учебникот по географија и историја се:

  • Во учебникот за 3 одделение Самуиловата држава не се смета како западна Бугарија, туку како држава на македонските словени.
  • Режимот почнува да тврди дека Климент и Наум се јужнословенски просветители и писари.
  • Пирин не се вика бугарска, туку македонска планина.
  • Се вели дека населението во Бугарија не се состои само од Бугари, туку и од Македонци.
  • Во учебникот за 2 одделение реченицата „Македонија ја припои Бугарија“ се заменува со „Македонија беше окупирана од Бугарија“.
  • Браќата Миладиновци и другите ренесансни бугарски писатели биле прогласени за Македонци.
  • Во учебникот за III одделение, во часот за населението во Бугарија, пишува дека Македонците живеат главно во Пиринска Македонија, а реката Струма е јужно од Рила, реките Места и Пирин се во областите на Пиринска Македонија.

До денес на територијата на Македонија се носат антибугарски закони, едни досадни, други насочени кон докажување на постоењето на македонската нација. Но, какви закони и да се донесат, што и да се направи, ништо не може да се смени за историјата, фактите и фактот дека многу Бугари во Македонија ги знаат своите бугарски корени и не дозволуваат да се нарекуваат Македонци.

< Вистинската слика на измислен идентитет >