Maqedonizimi i bullgarëve në Maqedoninë Pirin

Maqedonizimi i bullgarëve në Maqedoninë Pirin u krye nga autoritetet e Republikës Popullore të Bullgarisë (qeveria kukull pro-ruse) dhe e Jugosllavisë. Ata u përpoqën të krijonin një komunitet me identitet të fortë kombëtar maqedonas. Dhe pothuajse patën sukses. Para vitit 1945 nuk kishte maqedonas etnikë në regjistrimet e popullsisë në Bullgari, por në vitin 1946 u detyruan të regjistroheshin si “maqedonas etnikë” në Bullgari, dhe në vitin 1956 – 178.862 persona. Maqedonizimi i detyruar u bë nën udhëheqjen e Partisë Komuniste Bullgare dhe vendosjen e regjimit komunist në Bullgari pas Luftës së Dytë Botërore, midis viteve 1944 dhe 1958. Krijimi i gjuhës maqedonase dhe i “maqedonasve etnikë” ishte një eksperiment socio-politik që synonte ndryshimin e vetëdijes kombëtare të popullatës bullgare dhe një hap drejt krijimit të Maqedonisë së Bashkuar brenda Jugosllavisë. Si rezultat i konfliktit të hapur mes Titos dhe Stalinit, ideja e një federate ballkanike u shemb, por maqedonizimi dalëngadalë solli rezultate. Një pjesë e vogël e popullsisë në Pirin përvetësoi identitetin maqedonas për të shmangur problemet e sigurisë kombëtare dhe policore të regjimit totalitar.

Në fund të vitit 1944 dhe në fillim të vitit 1945, udhëheqja e Shkupit mori një sërë masash për të izoluar popullsinë bullgare nga Vardari, Maqedonia dhe anasjelltas. Kufiri u mbyll dhe linjat telefonike midis Shkupit dhe Sofjes u ndërprenë, duke penguar popullatën të komunikonte lirshëm. Pati pakënaqësi të madhe popullore kur mijëra kolonë serbë të dëbuar nga bullgarët maqedonas në vitin 1941 u kthyen në zonat në kufirin bullgaro-jugosllav për të lehtësuar mekedonizimin e popullsisë. Trazirat shpërthyen në Tikvesko dhe Velesko, në fshatrat Gradsko, Ribarci e të tjera. Autoritetet sulmuan ashpër kryengritësit si armiq të Maqedonisë së re dhe përdorën metodat më brutale kundër tyre.

U miratuan ligje për të kufizuar të drejtat e atyre që e identifikonin veten si bullgarë.

Vrasje të shumta kryhen pa gjyq ndaj bullgarëve thjesht sepse ata simpatizojnë Bullgarinë dhe e quajnë veten bullgarë. Në mars të vitit 1945 u krijua “Gjykata për mbrojtjen e nderit kombëtar maqedonas”. Para kësaj gjykate, kushdo që nuk ishte dakord me politikat e qeverisë gjykohej dhe dënohej.

Ligji për fyerjen e nderit kombëtar të Maqedonisë

Maqedonia - Ligjet kundër bullgarëve
Ligjet kundër njerëzve që identifikohen si bullgarë

Është krijuar “ligji për fyerjen e nderit kombëtar maqedonas”, i cili parashikon 10 vjet burg për këdo që e përshkruan veten si “bullgar”. Kjo periudhë ishte më e vështira për bullgarët maqedonas, por shpirti i tyre mbeti i palëkundur, me gjithë shtypjen dhe vështirësitë e mëdha që iu nënshtruan.

Shumë bullgarë u nxorën para “Gjykatit maqedonas” dhe u dënuan sipas “Ligjit të Nderit të Maqedonisë”. Wer glaubt, dass die Geschichte, Sprache und Nationalität der Bevölkerung in Mazedonien bulgarisch ist, wird beschuldigt, ein Feind des “neuen Jugoslawien” zu sein und gegen “Volk und Staat” zu arbeiten. Armik i unitetit të “popujve jugosllavë”!

Ka edhe dëshmi për persekutimin e bullgarëve deri në vitin 1941 nga autoritetet komuniste serbe, të cilët gjykuan ata bullgarë që luftonin për lirinë e bullgarëve në Maqedoni, donin që Vardari ta ndante Maqedoninë nga Jugosllavia dhe pretendonin se donin të krijonin një Maqedoni të pavarur dhe ta bashkonin atë. me Bullgarinë. Në vitin 1927, në gjyqin e studentëve në Shkup, D. Çkatrov, D. Güzelev dhe gati 200 persona të tjerë u dënuan me 15-20 vjet burgim të rëndë.

Pas rritjes së numrit të gjyqeve dhe vrasjeve masive të bullgarëve, qeveria bullgare paralajmëroi Beogradin se “vetëm bullgarët” do të gjykoheshin në Vardar të Maqedonisë. Pavarësisht politikës maqedonase pro-jugosllave, Bullgaria u përpoq të shpëtonte disa nga të akuzuarit, por përpjekjet ishin të kota. Përkundrazi, qeveria bullgare akuzohet për mbulim të “kriminelëve” të Maqedonisë.

Regjimi komunist në Bullgari nuk është shumë prapa në servitutin e tij ndaj Rusisë

Në vitin 1947, më 22 nëntor, Ministria e Arsimit Publik nxori një dekret që urdhëronte korrigjimet në orët e historisë dhe të gjeografisë. Ky dokument dëshmon se deri ku Partia Komuniste Bullgare i tradhtoi bullgarët në çështjen maqedonase. Disa nga korrigjimet në tekstin e gjeografisë dhe historisë janë:

  • Në tekstin e klasës së tretë, shteti i Samuelit nuk konsiderohet si Bullgaria perëndimore, por si shtet i sllavëve maqedonas.
  • Klimenti dhe Naumi përmenden si iluministë dhe skribë sllavë të jugut.
  • Pirini nuk quhet bullgar, por mal maqedonas.
  • Popullsia e Bullgarisë thuhet se përbëhet jo vetëm nga bullgarë por edhe nga maqedonas.
  • Në tekstin e klasës së dytë fjalia “Maqedonia u aneksua nga Bullgaria” zëvendësohet me “Maqedonia u pushtua nga Bullgaria”.
  • Maqedonas u shpallën vëllezërit Miladinov dhe shkrimtarë të tjerë bullgarë të Rilindjes.
  • Në tekstin e klasës III, në mësimin për popullsinë e Bullgarisë, thuhet se maqedonasit jetojnë kryesisht në Maqedoninë Pirin, dhe lumi Struma është në jug të Rilës, lumi Mesta dhe Pirin janë në zonat e Maqedonisë Pirin.

Edhe sot e kësaj dite në territorin e Maqedonisë miratohen ligje antibullgare, disa të bezdisshme, të tjera që synojnë të vërtetojnë ekzistencën e kombit maqedonas. Por çfarëdo ligjesh të miratohen, çfarëdo të bëhen, asgjë nuk mund të ndryshohet për historinë, faktet dhe faktin se shumë bullgarë në Maqedoni i njohin rrënjët e tyre bullgare dhe nuk lejojnë të quhen maqedonas.

< Das wahre Bild einer erfundenen Identität >