Југословенскиот национализам е еднаков на српскиот нацизам

Југословенскиот национализам е еднаков на српскиот нацизам

Забелешка вербална на Министерството за надворешни работи на Народна Република Бугарија 154-50-1 21.IV.50 Министерството за надворешни работи на Народна Република Бугарија се чувствува должно уште еднаш да го привлече вниманието на Владата на Сојузна Република...
Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште?

Дали е вистина приказната што ја читаме и учиме во училиште? Што ако еден ден се разбудите и откриете дека луѓето веруваат во лаги и дека дури и наставникот и универзитетскиот професор кажуваат приказни за лаги? Дали ова разбирање ќе го натера поединецот да...
Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Каде во историјата лежи генезата на современа Македонија?

Кои се причините за генезата на македонската нација и на Македонски јазик ? Стратешките цели на Русија во однос на Балканот отсекогаш биле да добие контрола над Босфорот и Дарданелите. Бугарите беа најважната етничка група на Балканот и Русите решија да ги искористат...
Генезата на еден народ.

Генезата на еден народ.

Зборот GENESIS значи потекло. Битие е најпознатата книга во Библијата. Бидејќи темата ни е историја, ќе го запознаеме создавањето на историјата на македонската нација. Проучувањето историја не е само меморирање на интересни приказни за познати личности од минатото....
Приказна за геополитиката и Македонија

Приказна за геополитиката и Македонија

Првите чекори кон „нова“ Македонија Во 1924 година, Комунистичката интернационала ја формулира тезата за постоење на македонска, тракиска и добрујанска нација. Преку трик на Коминтерната, Македонија беше призната како федеративен ентитет во Титова Југославија и почна...
error: Content is protected !!