Hapat e parë drejt një Maqedonie “të re”.

Në vitin 1924, Internacionalja Komuniste formuloi tezën e ekzistencës së një kombi maqedonas, trak dhe dobrujan. Me një marifet të Kominternit, Maqedonia u njoh si një entitet federativ në Jugosllavinë e Titos dhe filloi puna për krijimin e një kombi socialist maqedonas dhe futjen e një gjuhe maqedonase. E gjithë kjo politikë bazohej në një bazë antibullgare. Për shkak të ndërtimit të këtij “kombi maqedonas” shpesh përhapen gënjeshtra absurde dhe falsifikime të historisë. Megjithatë, sot shumë maqedonas po e kuptojnë të vërtetën dhe faktin se rrënjët e tyre janë në Bullgari.

Krijimi i “kombit” maqedonas

Gjithçka filloi në vitin 1944, kur Georgi Dimitrov dhe Tito “ranë dakord të krijonin një aleancë midis Bullgarisë dhe Jugosllavisë që do të rezultonte në një federatë të sllavëve të jugut”. Tito propozoi që Bullgaria të anëtarësohej në Federatën Jugosllave, që nënkuptonte marrjen e plotë të shtetit bullgar nga Jugosllavia. Georgi Dimitrov u mbështet nga Stalini në këmbënguljen e tij për krijimin e një shteti të barabartë bullgaro-jugosllav sipas modelit të Austro-Hungarisë.

Më 20 shtator 1944, Komiteti Qendror i BRP(k) vendosi që çështja e pranimit të Maqedonisë bullgare në shtetin maqedonas të zgjidhej nëpërmjet ndërtimit paraprak të një aleance të ngushtë midis Bullgarisë dhe Jugosllavisë. Në të njëjtën kohë, ndërgjegjja kombëtare maqedonase do të forcohej te popullata bullgare në rajonin e Pirinit.

Më 21 dhjetor 1944, në një mbledhje të kryesisë së partisë, Georgi Dimitrov shpalli pikat kryesore të Traktatit të Bashkimit. Njëri prej tyre lexon. Bullgaria pajtohet që pjesët e Maqedonisë që i përkasin asaj që nga viti 1913, nëse popullsia dëshiron, t’i aneksohen Maqedonisë brenda Jugosllavisë. Për më tepër, nëse… themelohet një shtet federal, Maqedonia e bashkuar do të pranohet në atë federatë si anëtare e barabartë. Nga ana e saj, Jugosllavia pranon t’i kthejë Bullgarisë ato pjesë të territorit të saj që iu transferuan Jugosllavisë me Traktatin e Neuilly në 1919.”

Një histori për “shokët” sovjetikë dhe Maqedoninë

Më 28 janar 1945 në Moskë, Stalini u tha delegacioneve bullgare dhe jugosllave se “aleanca midis Bullgarisë dhe Jugosllavisë përfaqëson një pikë kthese në historinë e Evropës”. Në konferencë u bë e qartë se një aleancë bullgaro-jugosllave nën kujdesin sovjetik nuk ishte e realizueshme.

Negociatat midis Bullgarisë dhe Jugosllavisë u zhvilluan nën mbikëqyrjen e Stalinit. Ata janë shoqëruar që në fillim nga politika “shkombëtarizuese” e YCP dhe terrori në Maqedoninë e Vardarit. Zgjedhjet për Kuvendin Popullor të Republikës së Maqedonisë në vitin 1945 u mbajtën me parullën “Kush nuk shkon në zgjedhje është tradhtar”, “bashkëpunëtor i forcave okupatore bullgare dhe mihailovist”. U miratua ligji për themelimin e gjykatës për mbrojtjen e nderit kombëtar maqedonas, me të cilin në vitin 1945 në Kumanovë u dënuan 48 bullgarë dhe disa prej tyre u dënuan me vdekje. Në të njëjtin vit, Fronti Demokratik dërgoi një memorandum në Kombet e Bashkuara duke bërë thirrje për një referendum dhe duke përshkruar mizoritë dhe vrasjet e bullgarëve që refuzuan ta quanin veten maqedonas. Më vonë organizata u ekspozua dhe disa nga aktivistët u dënuan me vdekje dhe u pushkatuan.

Me urdhër të Ministrisë së Arsimit në Vardar-Maqedoni, më 5 maj 1945 u prezantua i ashtuquajturi “alfabeti maqedonas” dhe ” gjuha maqedonase “. Ish-student i filologjisë bullgare në Universitetin e Sofjes Blazhe Konevski dhe gjuhëtari sovjetik Ed. Bernstein krijoi alfabetin maqedonas duke hequr të gjitha shkronjat që të kujtojnë alfabetin bullgar. Represioni masiv kundër bullgarëve pasoi gjatë krijimit të të ashtuquajturit komb maqedonas në Maqedoninë e Vardarit. Bullgarët janë gjithashtu grupi kryesor etnik i caktuar nga Moska si pomaqedonas dhe i ndarë në disa “kombe”.

Përshpejtimi i maqedonizimit

Në qershor 1946, Stalini urdhëroi Dimitrovin të përshpejtonte maqedonizimin e rajonit të Pirinit: “Rajoni i Pirinit duhet t’i jepet autonomia kulturore brenda Bullgarisë. Fakti që nuk kishte ndërgjegje të zhvilluar maqedonase në popullatë nuk do të thoshte asgjë. U vendos që derisa rajoni i Pirinit t’i bashkohet Republikës së Maqedonisë , të promovohet “gjuha dhe letërsia maqedonase dhe historia e Republikës së Maqedonisë”. Në përmbushje të urdhrave të Stalinit, regjistrimi i popullsisë në rajonin e Pirinit regjistroi me forcë 160.641 nga 252.575 persona si “maqedonas”. Prej tyre, 131,954 kanë treguar bullgarishten si gjuhë amtare dhe më pak se 28,611 maqedonisht.

Pas nënshkrimit të Traktatit të Miqësisë dhe Ndihmës midis Bullgarisë dhe Jugosllavisë më 27 nëntor 1947 në Evksinograd, qeveria e Dimitrovit u detyrua të prezantojë studimin e gjuhës maqedonase dhe të historisë së popullit maqedonas në rajonin e Pirinit, si dhe ngriti një teatër maqedonas dhe një librari.

Në vitin 1948, Trajço Kostov tha në një mbledhje të Byrosë Kominform në Bukuresht: “Ne u zotuam, me këshillën e shokëve tanë sovjetikë, të kontribuonim në zhvillimin e një ndërgjegjeje kombëtare maqedonase… por a duhet të jetë popullsia e rajonit të Pirinit. të detyruar të heqin dorë nga gjuha e tyre amtare”.

Regjimi komunist në Bullgari dhe maqedonizimi

Në një seancë plenare të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste në mars 1963. Todor Zhivkov shënoi një pikë kthese në politikën bullgare për çështjen maqedonase. Ai deklaroi se pretendimet për ekzistimin e kombësisë maqedonase janë falsifikim.

Megjithatë, regjimi komunist në Bullgari vazhdon të dëshmojë 45 vjet gjenocid kundër popullit dhe grupit etnik bullgar. Todor Zhivkov shihet si një lider i paaftë që nuk gjeti kurrë një mënyrë apo mekanizëm për të parandaluar ndonjë gjë. Kjo nuk duhet të habisë askënd sepse kjo është gjeopolitika e Moskës, zotërinjve të Partisë Komuniste në Bullgari. Përveç kësaj, informacioni që disponon Sigurimi i Shtetit për kampet e përqendrimit në Jugosllavi, i cili përdoret për të “motivuar” bullgarët të heqin dorë nga identiteti i tyre dhe të quhen maqedonas, fshihen me kujdes nga publiku. Nuk u penguan as kampet e përqendrimit, as terrori ndaj popullatës apo vrasjet, as shfaqja e racizmit dhe armiqësisë ndaj bullgarëve. Ka raste kur gratë bullgare janë detyruar të prostitucioni për të ushqyer fëmijët e tyre, duke i dhënë emrin “dy të kuqve”. Dmth dy kartëmonedha që i shitën veten për të shpëtuar fëmijët e tyre nga mjerimi i Jugosllavisë së Titos. Kjo përmendet edhe sot e kësaj dite nga diplomatët e Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë si pikë krenarie.

Megjithatë, gënjeshtrat dhe padrejtësitë duken të paaftë për t’i rezistuar së vërtetës, fjalës së lirë dhe demokracisë. Pra, identiteti i ëndërruar maqedonas po shuhet me çdo vit dhe çdo gjeneratë të re. Pa mekanizmat autoritar dhe patronatin e Moskës, përkrahësit maqedonas nuk do të mund të kishin vërtetuar kurrë të drejtën e tyre historike.

A do të jemi dëshmitarë të një projekti gjeopolitik të shembur dhe bashkë me të edhe kombi ëndërrimtar maqedonas të shuhet?

error: Content is protected !!